Mierea de Manuka: ce este și când se recomandă
28.04.2023Un nou tip de miere a apărut pe piața produselor apicole în ultimii ani. Citind acest articol vei afla de ce este mai bună mierea de Manuka față de alte tipuri de miere și în ce afecțiuni este recomandată.
Mierea de Manuka este o miere monoflorală obținută din arborele Manuka, Leptospermum scoparium aparținând familiei Myrtaceae care crește ca un arbust sau un copac mic, mai ales în Noua Zeelandă și Australia de Est.
Miere Manuka: compoziție
Componentul principal al Mierii de Manuka, care îi oferă proprietățile specifice sunt atribuite în principal conținutului său de metilglioxal.
Pe lângă acesta, este bogată în macro și micronutrienți, inclusiv zaharuri, aminoacizi liberi, proteine, enzime, minerale esențiale, vitamine și diverși metaboliți secundari cum sunt flavonoidele, acizii fenolici și compuși 1, 2-dicarbonil.
Miere Manuka: proprietăți
Prezența acestor substanțe fitochimice cu efect terapeutic este direct legată de beneficiile pentru sănătate și anume pentru efectul reparator în cazul rănilor, efectul anticanceros, antioxidant, antiinflamator, antibacterian, antifungic, antiviral și antiparazitar.
Există numeroase dovezi farmacologice și clinice care demonstrează efectele semnificative ale mierii de Manuka.
Tipuri de miere de Manuka
Printre diferitele tipuri de miere, se numără cele derivate din genul de arbori Leptospermum din Noua Zeelandă și Australia.
Primul tip de miere este obținut din din arborele de Manuka Leptospermum scoparium este cunoscut sub numele de „tufiș de manuka”. Cel de-al doilea tip de miere este este obținut din arborele de Manuka Leptospermum polygalifoliumis, cunoscut sub numele de „tufiș de jeleu”.
Aceste două tipuri de miere prezintă o activitate antibiotică ridicată, care variază în funcție de tipul de miere și de componentele acesteia.
Acești factori care influențează activitatea antibiotică sunt concentrația ridicată de zahăr, pH-ul scăzut, concentarațiile de peroxid de hidrogen eliberat de glucozooxidază, concentrațiile de metilglioxal, conținutul de peptidă antimicrobiană defensină a albinelor și polifenoli.
Beneficii: Miere de Manuka
Mierea de Manuka este recomandată în:
1. Vindecarea rănilor
Se recomandă în vindecarea ulcerului piciorului diabetic, în vindecarea rănilor cauzate de tulpini rezistente la antibiotice cum ar fi Staphylococcus aureus.
2. Susținerea sănătății orale
Produsele pentru igiena orală care conțin miere de Manuka sunt benefice în menținerea unor gingii sănătoase și previn formarea plăcii bacteriene fiind recomandate în boala parodontală.
3. Tuse
Mierea de Manuka poate ameliora tusea cauzată de infecțiile tractului respirator superior, adică infecții cauzate de bacterii sau viruși. Acestea includ răceala comună, bronșita acută, gripa.
4. Ulcerul gastric și alte afecțiuni digestive
Ulcerul gastric este una dintre cele mai frecvente afecțiuni. Acesta provoacă răni pe mucoasa stomacului și apar simptome cum sunt durerile de stomac, greața și balonarea.
Helicobacter pylori este una dintre bacteriile responsabile de apariția ulcerului gastric. Cercetările sugerează că mierea de Manuka poate ajuta la tratarea ulcerului gastric cauzat de Helicobacter pylori.
Datorită efectului antiinflamator scade severitatea simptomelor din boala Crohn și colita ulceroasă.
5. Tratamentul acneei
Acneea este cauzată de mulți factori inclusiv modificările hormonale, alimentația nesănătoasă, stres și bacterii.
Activitatea antimicrobiană a mierii de Manuka este evidentă în tratamentul acneei, atunci când este utilizată în combinație cu un produs cu pH scăzut. Mierea de Manuka ajută la reglarea microflorei bacteriene de la nivelul pielii care favorizează acneea.
De asemenea, prin efectul său antiinflamator, mierea de Manuka poate reduce inflamația care apare în această afecțiune.
Vă recomand din farmacie:
Crema cu Miere de Manuka pentru Ten Gras, 50ml, ApicolScience
Datorită compoziției acestui produs, crema contribuie la hidratarea normală a pielii, susține o floră microbiană normală la nivelul pielii, contribuie la normalizare proceselor trofice de la nivelul pielii.
Contine Extract hidric din Ceai-verde (Camellia sinensis), Salcie (Salix alba), Arnică (Arnica montana), Glicerină vegetală, Miere Manuka, Laptișor de matcă, uleiuri esențiale de: Lămâie (Citrus limonium), Grapefruit (Citrus paradisi), Portocală-dulce (Citrus sinensis), Brad-siberian (Abies sibirica), Lemongrass (Cymbopogon flexuosus).
Miere de Manuka MGO 400+, 250 g, Manuka Health
Are ca ingredient activ Metilglioxalul (MGO). În administrare internă se recomandă 1-2 lingurițe pe zi sau 3-4 lingurițe pe zi, cu 15-30 de minute înainte de masă și de a bea orice fel de lichid.
Pentru utilizare externă se aplică direct pe piele sau pe compresă aplicată pe piele.
Pentru uz cosmetic mierea de Manuka se folosește ca ingredient pentru diverse măști utilizate pentru față și păr.
Spray oral cu miere de Manuka MGO400+ si propolis, 20ml, Manuka Health
Spray-ul oral cu Miere de Manuka MGO 400+ şi propolis ajută la menținerea sănătății orale, împrospătând respirația. Împiedică formarea plăcii bacteriene şi are efect antiinflamator, fiind benefic în caz de gingivită sau parodontoză.
Sursa foto: unsplash.com
Autor: Ioana Gabor farmacist, doctor în științe medicale