Intoleranța la gluten: ce este și care sunt alimentele pe care le putem consuma
24.02.2023Intoleranța la gluten este o preocupare din ce în ce mai des întâlnită în zilele noastre. Numărul cazurilor de boală celiacă, a persoanelor intolerante la gluten a crescut de 10-15 ori în ultimii ani. De la vârsta de doi ani, ea poate să debuteze la orice vârstă, până la 80 de ani.
Intoleranța la gluten-simptome
Există mai multe forme de intoleranță la gluten și anume boala celiacă, sensibilitatea la gluten non-celiacă, ataxia glutenului, alergia la grâu.
1. Boala celiacă este o afecțiune în care glutenul declanșează activitatea sistemului imunitar care afectează mucoasa intestinului subțire. În timp, această deteriorare împiedică absorbția nutrienților din alimente. Boala celiacă este o afecțiune autoimună.
Apar simptome precum diareea, constipația, oboseala, durerea de stomac, tulburări de somn, depresia.
2. Sensibilitatea la gluten non-celiacă provoacă unele semne și simptome asociate cu boala celiacă inclusiv dureri abdominale, balonare, diaree, constipație, oboseală, erupții cutanate sau dureri de cap. În acest caz nu există nicio leziune a țesuturilor intestinului subțire.
Studiile arată că sistemul imunitar joacă un rol foarte important, dar procesul nu este bine înțeles.
3. Ataxia glutenului este o tulburare autoimună, afectează anumite țesuturi nervoase și provoacă probleme legate de mișcarea voluntară a mușchilor.
4. Alergia la grâu și alte alergii alimentare se produce atunci când sistemul imunitar confundă glutenul sau alte proteine din grâu cu un agent care cauzează boli, cum ar fi un virus sau o bacterie. Sistemul imunitar produce un anticorp la proteina de grâu, determinând un răspuns al sistemului imunitar.
Acest răspuns imunitar poate duce la congestie, dificultăți de respirație și alte simptome.
Cum se poate declanșa intoleranța la gluten?
Uneori boala celiacă devine activă după intervenții chirurgicale, sarcină, naștere, infecție virală sau stres emoțional sever.
Cauza exactă rămâne necunoscută, unele studii mai vechi au legat acest simptom de prezența anumitor anticorpi legați de intoleranța la gluten.
Dieta fără gluten are riscuri pentru sănătate?
Cercetările arată că o dietă fără gluten poate crește riscul de hiperglicemie sau diabet de tip 2.
Pot să mai apară deficiențe nutriționale. De asemenea prea puține fibre în alimentație pot induce constipație.
Tratament intoleranță la gluten
Tratamentul pentru intoleranța la gluten este să mănânci o dietă fără gluten. Majoritatea persoanelor cu intoleranță la gluten găsesc ameliorarea simptomelor cu o dietă corectă. Acestă dietă trebuie urmată și după ce simptomele dispar.
Simptomele tind să revină dacă reîncepi să consumi gluten.
Alimente interzise în dieta fără gluten
Evită toate alimentele și băuturile care conțin următoarele: grâu, orz, secară, triticale (o încrucișare între grâu și secară) și în unele cazuri ovăz.Termenii utilizați pentru denumirea de “grâu”:
Există diferite soiuri de grâu, toate conțin gluten. Astfel pentru grâu întâlnim următoarele denumiri: durum, einkorn, emmer, kamut, triticale.
De asemenea făinurile de grâu au denumiri diferite în funcție de modul în care este măcinat grâul sau este prelucrată făina.
Toate următoarele făinuri au gluten:
• Făină îmbogățită cu adaos de vitamine și minerale
• Farina, grâu măcinat folosit de obicei la cerealele fierbinți
• Făină Graham, un fel de făină integrală de grâu
• Făină auto-crescătoare, numită și făină de fosfat
• Griș, partea de grâu măcinat folosită în paste și cușcu
În farmacia noastră găsești o varietate de produse fără gluten, îți recomandăm următoarele:
Amestec pentru clătite cu hrișcă, fără gluten, vegan, 375g, Orgran
Făină de năut fără gluten ECO 500g, Bauck Hof,
Napolitane cu ciocolata bio fără gluten, 75g, Alnavit
Făină fără gluten Multimix, 1kg, Bezgluten
Mălai fără gluten, 1kg, Molino Peila
Penne bio din mazăre verde fără gluten, cu conținut ridicat de proteine, 200g, Max Sport
Fursecuri vegane bio cu cocos și ciocolată, fără gluten, 125g, Sommer
Sursa foto: pixabay.com
Autor: Ioana Gabor farmacist, doctor în științe medicale