Dieta în boala de reflux gastroesofagian-BRGE
20.03.2023Dacă ai simptome precum dureri în piept, eructații, tuse, regurgitare, senzația de arsură la nivel gastric este foarte posibil să suferi de boala de reflux gastroesofagian, denumirea prescurtată BRGE.
Citind acest articol vei afla care sunt obiceiurile sănătoase și ce alimente se recomandă pentru a gestiona mai ușor simptomele acestei afecțiuni.
Se știe că aproximativ 20% dintre adulți suferă de reflux acid.
Ce se află în spatele arsurii gastrice?
Funcționarea defectuoasă a unui mușchi de la baza esofagului, sfincterul esofagian inferior poate produce aceste stări de aciditate. Când acesta nu se închide corect, orice conținut acid al stomacului poate să se reîntoarcă în esofag.
O altă cauză a stărilor de aciditate este perturbarea florei intestinale care influențează diverse procese din organismul nostru. Odată perturbată flora intestinală, apar diverse afecțiuni precum stări de aciditate, diaree, constipație, balonare, nu degeaba se spune “sănătatea începe din intestin”.
Factori precum obezitatea, fumatul, consumul de alcool în exces, starea de graviditate, obiceiurile alimentare nesănătoase precum consumul de snacksuri înainte de culcare, anumite medicamente precum antiinflamatoarele steroidiene sau nesteroidiene (ibuproden, diclofenac, acid acetilsalicilic).
În tratamentul stărilor de acidiate există diverse medicamente și scheme de tratament dar dieta joacă un rol major în controlul simptomelor de reflux acid și este prima linie de terapie utilizată pentru persoanele cu BRGE.
Alimente de evitat în BRGE
- Mâncarea prăjită;
- Fast food;
- Pizza;
- Chipsuri de cartofi și alte gustări procesate;
- Pudră de chili și piper (alb, negru, cayenne);
- Carnea grasă, cum ar fi slănină și cârnați;
- Brânză;
- Alte alimente care pot cauza aceeași problemă includ: sosuri pe bază de roșii, citrice, ciocolată, mentă, băuturile carbogazoase;
- Consumul preponderant de alimente care conțin gluten. Se recomandă alimente cu conținut de făină integrală.
Obiceiuri sănătoase pentru stoparea acidității
- Moderația în alimentație este esențială, astfel după ce se reglează starea de aciditate sau chiar pentru prevenție, consumă cu moderație alimentele care pot produce stări de aciditate;
- Evitață să mâncânci alimente problematice seara târziu;
- Mănâncă mese mici și frecvente;
- Evită cinele târzi și gustările la culcare.
Ce să manânci când ai reflux gastroesofagian?
O recomandare important de urmat mai ales pentru stoparea stării de aciditaete este eliminarea zahărului, inclusiv a produselor care conțin zahăr. Zahărul este hrană pentru bacteriile nesănătoase din sistemul digestiv.
De aceea iți recomand să consumi:
- Legume pentru că legumele sunt în mod natural sărace în grăsimi și zahăr;
- Ghimbir pentru că este un produs alcalinizant cu proprietăți antinflamatoare gastrice dar și antiemetice;
- Ovăz- potrivit unui mic studiu din 2018 World Journal of Gastroenterology, consumul bogat de fibre poate minimiza problemele legate de BRGE. Acest lucru se datorează lipsei glutenului care are proprietăți proinflamatorii;
- Alimente din făină integrală, orez integral;
- Fructe non-citrice, aceste fructe includ inclusiv pepenii, bananele, merele și perele, sunt mai puțin susceptibile de a declanșa simptome de reflux decât fructele acide;
- Carne slabă și fructe de mare, somon se recomandă cu prioritate datorită conținutului de acizi grasi nesaturați omega. Aceste alimente sunt ușor de digerat;
- Grăsimi sănătoase adică grăsimi mononesaturate;
Aici mă refer la consumul de ulei de măsline sau in dar și alimente care conțin astfel de grăsimi precum: semințele de chia, seminte de in, nuci, nuci pecan, caju, alune de pădure, migdale, avocado.
- Salata verde, legumele cu frunze sunt alcaline, așa că sunt ușoare pentru intestin și nu vor provoca gaze dureroase.
- Tehnica de gătit este foarte importantă, alege tehnica de gătire cu aburi.
Din farmacie îți recomand:
Dicarbocalm, 30 comprimate, Sanofi
Dicarbocalm este indicat pentru tratamentul simptomatic al manifestărilor dureroase din afecţiunile eso- gastro-duodenale care evoluează cu hiperaciditate.
Fulgi mici de ovăz fără gluten ECO 475g, Bauck Hof
Fulgii de ovăz reprezintă baza ideală pentru cerealele tale preferate, de exemplu, fructe cu coajă lemnoasă, fructe, bucăți de ciocolată la care adaugi lapte sau iaurt pentru un început de zi. De asemenea fulgii de ovăz se pot folosii pentru gătit sau pentru coacere.
Ceai Ghimbir + Lamaie Eco x 80dz (Sonnentor)
Are efect antiemetic și antivertiginos, inhibând zona chemoreceptoare declanșatoare a vomei și centrul vomei. Este și un foarte bun stimulent stomahic, cu actiune benefică asupra cavității gastrice. De asemenea este este revigorant, vasodilatator, are efect de liniștire.
Gaviscon Mentol, 24 comprimate masticabile, Reckit
Se recomandă în gestionarea simptomelor refluxului gastroesofagian, cum sunt regurgitaţia acidă, pirozisul şi indigestia (legate de reflux) care apar, de exemplu, după mese sau în timpul sarcinii sau la pacienţii cu simptome asociate esofagitei.
Sursa foto: unsplash.com
Autor: Ioana Gabor farmacist, doctor în științe medicale